KUZEYDOĞA

/ Anasayfa / Kuş Araştırma ve Takip Çalışmaları

KUŞ ARAŞTIRMA VE TAKİP ÇALIŞMALARI

Çalışmalarımızı yürütmekte olduğumuz Iğdır, Kars, Ağrı ve Ardahan illeri, kıtalararası kuş göç yolları üzerindedir. Barındırdığı sulak alanlar, çok sayıda türden kuşa göç yolculukları esnasında, beslenme, dinlenme, korunma imkanı sunarken, bazı türler için de üreme alanıdır. Kuş halkalama ve verici ile takip çalışmaları ile kuşların göç yolları, konakladıkları önemli doğa alanları tespit edilebilmekte ve çalışma sonucunda uluslararası öneme sahip korunması gereken alanlar konusunda da bilgi elde edilmektedir.

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi

Aras Nehri Kuş Cenneti

Iğdır’ın Tuzluca ilçesine bağlı Yukarı Çıylıklı köyünde, Aras Nehri kıyısında yer alan “Aras Kuş Halkalama ve Araştırma Merkezi”miz, Kafkasya-Avrasya kuş göç yolu üzeirnde olup, Doğu Anadolu’daki ilk kuş göçü araştırma istasyonudur, 2006 yılı sonbahar ayından bu yana faaliyetlerine devam etmektedir.

Her yıl 6 ay boyunca bu istasyonda kuş halkalama çalışmalarına devam edilmektedir. Iğdır ilinde kaydedilmiş olan 332 kuş türü, Türkiye kuş türlerinin %68’ini oluşturmaktadır ve bu da Iğdır’ı Türkiye’de kuşlar için en önemli illerden biri yapmaktadır. Bu sayıda en büyük rolü , 299 kuş türü ile çalışmalarımızı yürüttüğümüz Aras Nehri Sulak Alanı oynamaktadır. Bu türlerden 199 tanesi istasyonumuzda halkalanmıştır. Çalışmalarımız göstermiştir ki; ARas Nehri Sulak Alanı kuşların göç sırasında dinlenmek, beslenmek ve üremek için kullandıkları, Türkiye ve Dünya çapında önemli bir noktadır.

 

Bu çalışmaların neticesinde, Aras Kuş Araştırma Merkezinde halkalanan 7.2 gram ağırlığındaki Kırlangıç(Hirundo rustica) Afrika kıtasında bulunan Zambiya’nın Kabwe şehrinde, Söğütbülbülü ( Phylloscopus trochilus) Bulgaristan’da ve Öter Ardıç (Turdus philomelos) Kıbrıs’ta tekrar yakalanmıştır.

Fotoğraf : Kır kırlangıcı (Hirunda rustica)

Fotoğraf: Kır Kırlangıcı (Hirunda rustica)

 

Aras Kuş Araştırma Merkezinde ise, İsrail’de halkalanan bir stop şahini (Butoo butoo), Rusya’da halkalanan 10.3 gram ağırlığındaki Söğütbülbülü (Phylloscopus trochilus) ve AFrika kıtasının en ucu olan Cope Town’da halkalanan 7.8 gram ağırlığındaki Kırlangıç (Hirunda rustica) tekrar yakalanmıştır. 7.835 km uçan Kırlangıç (Hurinda rustica) Türkiye’de bilinen en uzun mesafe göç eden kuş olmuştur.

 

 

Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezimizin hikayesini izlemek için tıklayınız.