KUZEYDOĞA

/ Anasayfa / Kuş Araştırma ve Takip Çalışmaları

KUŞ ARAŞTIRMA VE TAKİP ÇALIŞMALARI

Çalışmalarımızı yürütmekte olduğumuz Iğdır, Kars, Ağrı ve Ardahan illeri, kıtalararası kuş göç yolları üzerindedir. Barındırdığı sulak alanlar, çok sayıda türden kuşa göç yolculukları esnasında, beslenme, dinlenme, korunma imkanı sunarken, bazı türler için de üreme alanıdır. Kuş halkalama ve verici ile takip çalışmaları ile kuşların göç yolları, konakladıkları önemli doğa alanları tespit edilebilmekte ve çalışma sonucunda uluslararası öneme sahip korunması gereken alanlar konusunda da bilgi elde edilmektedir.

Leylek Halkalama Projesi

Leylek

Iğdır’ın leyleklerini yuvada halkalama projesinin ikincisi, 2022 yılında KuzeyDoğa Derneği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında gerçekleştirilen işbirliği ile ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. desteğiyle gerçekleştirilmiş olup, proje kapsamında toplam 150 leylek yavrusu halkalanmış, 5 leylek uydu vericisi takılarak takibe alınmıştır.

Arazide yaklaşık 120 saat süren yuva arama çalışması ile yuvalar tespit edilmiş, yuvalardaki halkalama yapılabilecek boyuttaki leylek yavruları belirlenmiştir. Vinç yardımı ile uzman halkacı ve veteriner hekim yuvaya erişebilmiş ve halkalama çalışması için leylek yavrularına ulaşılmıştır.

Gerçekleştirilen bu çalışma ile Iğdır bölgesinde üreyen leylek sayısını, yaşam alanlarını, yuva başarılarını, yavru başarılarını, göç rotalarını belirlemek ve elektrik çarpması dolayısıyla ölümlerinin önüne geçmek amaçlanmıştır.

Bölgedeki leyleklerin yuva yeri olarak elektrik direklerini çokça tercih etmeleri, leyleklerin elektrik çarpması dolayısıyla ölüm tehlikesi ile karşılaşmaları sonucunu doğurmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için çalışma esnasında Aras elektrik dağıtım şirketi tarafından yuva etrafındaki elektrik telleri yalıtım malzemesi ile kaplanmıştır.