KUZEYDOĞA

/ Anasayfa / Yırtıcı Etoburların Araştırılması ve Takibi – Kurt

YIRTICI ETOBURLARIN ARAŞTIRILMASI VE TAKİBİ

BOZAYI

2012 yılında, ülkemizde bayrak tür olarak kabul edilen ve en büyük kara hayvanı olan bozayıları (Ursus arctos) yakalamaya ve takip etmeye başladık.

KURT

2011 yılında, Türkiye’nin ilk kurt (Canis lupus) yakalama ve takip çalışması KuzeyDoğa Derneği, Utah Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Turkcell İletişim Hizmetleri’nin ortak çalışmasıyla Sarıkamış Ormanları’nda gerçekleştirildi.

VAŞAK

2014 yılında KuzeyDoğa ekibi tarafından, ülkemizde düzenli görülen yabani kedi türlerinin en büyüğü olan vaşak (Lynx lynx) yakalandı ve takip edilmeye başlandı. Türkiye’de ilk kez yakalanıp verici takılan vaşağa (Lynx lynx), Latince isminin anlamı olan “Işık” adı verildi.

KURT

(Canis lupus)

2011 yılında, Türkiye’nin ilk kurt yakalama ve takip çalışması KuzeyDoğa Derneği, Utah Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Turkcell İletişim Hizmetleri’nin ortak çalışmasıyla Sarıkamış Ormanları’nda gerçekleştirildi.

Bu çalışmanın bir sonucu olarak, kurtların ne kadar büyük alanlara ihtiyaç duyduğunun ortaya çıkmasıyla, Sarıkamış Ormanları’nın ve Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nın bölgedeki büyük memeliler için ne kadar küçük olduğu ortaya çıkmıştır. Büyük yırtıcılar, büyük korunan alanlara ihtiyaç duyarlar. Verici ile takip edilen kurtlar, sadece bir yıl içerisinde milli parkın 23 katı büyüklüğünde alanı kullanmıştır.

Elde edilen veriler, Sarıkamış Ormanları’nı ağaçlandırma yapılarak Artvin Şavşat Ormanları’na bağlayacak bir orman hattı olan “yaban hayatı koridoru” projesinin önemine de bir kez daha işaret etmektedir.

Tasmalar, bir yıllık izlemenin sonunda kurtların (Canis lupus) boynundan otomatik olarak düşmektedir.

Halen devam etmekte olan yakalama ve takip çalışmaları ile kurtların yaşam alanları ve mevsimsel olarak davranışları hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

Genetik çeşitlilikleri ve beslenmeleri hakkında bilgi sahibi olmak için alınan örnekler laboratuvar çalışmaları ile inceleniyor.

Onları korumak ve durumlarını iyileştirmek için ilk adım, onlar hakkında bilgi sahibi olmak ve yaşamsal ihtiyaçlarını anlamak.

Çalışmalarımız sonucu elde ettiğimiz verilerin analiz sonuçları bizlere, doğa koruma çalışmaları için bilimsel dayanak sağlıyor.

Daha detaylı bilgi için:

Kütüphanede ilgili kısma git